Rehtorin tervehdys

Rehtorin palsta

Elämme Karvian kouluissa alkaneena lukuvuotena merkittävää ja ainutlaatuista aikaa. Kunnan päättäjät tekivät kauaskantoisen ja merkittävän ratkaisun päättäessään rakentaa modenin tiloiltaan nykypedagogiigan vaatimusten mukaisen yhtenäiskoulun. Yhtenäiskoulun rakentaminen etenee kovaa tahtia ja suunnitelmien mukaan opiskelu uudessa koulussa aloitetaan seuraavan lukuvuoden alusta elokuussa 2017. Tuolloin kaikki Karvian koulujen oppilaat esikoululaiset mukaan lukien siirtyvät opiskelemaan saman katon alle uusiin hienoihin tiloihin.

Yläkoulun oppilaat opiskelevat tämän lukuvuoden ajan useassa väistötilassa Kirkonkylän alueella. Myös Kirkonkylän koulun väelle lukuvuosi on erilainen, kun oppilaat opettajineen ja avustajineen käyvät ruokailemassa väistötilaruokalassa entisen Hellun Herkun tiloissa. Haasteita meillä siis riittää näiden poikkeuksellisten opetusjärjestelyjen vuoksi. Kuitenkin alkuunlähdön jälkeen asiat ovat lähteneet sujumaan, olosuhteet huomioiden, kohtalaisen hyvinkin.

Lukuvuoden alusta otettiin käyttöön myös uusi opetussuunnitelma luokilla 1 - 6. Uusi opetussuunnitelma pitää sisällään useita uudistuksia. Erityisesti uusi opetussuunnitelma painottaa oppilaan omaa suunnittelua ja arviointia opiskelussaan. Ruotsia ja yhteiskuntaoppia aletaan opettaa jo myös alkoulun puolella. Koodaaminen tulee mukaan alakoulun oppisisältöihin. Kaksi kertaa lukuvuodessa koululla järjestetään monialainen oppiaineet ylittävä projektimuotoinen oppimisjakso. Käsityö on jatkossa yksi oppiaine, jossa yhdistyvät tekstiilityö ja tekninen työ. Vaikka uusi opetussuunnitelma tulee luokilla 7 - 9 käyttöön vaiheittain luokka kerrallaan alkaen seiskaluokkalaisista lukuvuoden 2017-2018 alusta, kokeillaan yläkoulussakin joo alkaneena lukuvuonna monialaisen oppimisjakson toteutusta.

Uskon, että oppilaille tämä lukuvuosi jää mieleen hyvin erilaisena kouluvuotena. Kuitenkin päivittäisessä koulutyössä joustavuutta tarvitaan kaikilta. On hyvä pitää kirkkaana mielessä, että kyseessä on poikkeuksellinen lukuvuosi ja ensi elokussa työskennellään jo uuden upean koulun tiloissa. Yhdessä yrittäen ja toinen toistamme tukien ja opastaen teemme tästä lukuvuodesta haasteistakin huolimatta hyvän ja onnistuneen oppimikokemuksen!

Hyvää lukuvuotta 2016 - 2017!
Arimo Koivisto